pot pod noge

iskat meje

Jahanje Košute

1 komentar

Košuta se poleg žene od jelena imenuje tudi obsežen greben vzhodnih Karavank. Z gorenjske avtoceste se nad Tržičem lepo vidi strma travnata pobočja nad katerimi se nizajo dvatisočaki en za drugim brez večjih sedel. Zid iz enega kosa kar vabi na sprehod v višave. Že južna travnata pobočja so od blizu precej strma in tudi kamenja se ne manjka. Na severno, avstrijsko stran pa pada nemarno krušljiva skalnata stena, ki jo sekajo strme grape. Kitajci so morali zid graditi od temeljev. Jugoslavija pa ga je le okrasila z malo žice in postavila gor nekaj graničarjev. Od kar niče več ne sili mladeničev, naj čepijo na prepišnem grebenu in streljajo vse kar se premika, ponuja greben prav nebeške sprehode po zračnih višavah in tudi po nižje ležečih planinah. Več kot 10km naj bi bilo od vzhodnega Velikega vrha do Tolste Košute na vzhodu. Vmes pa ves čas gori doli prek številnih večjih in manjših kucljev, po travah, skalah, grušču, zemlji …

Že dolgo me vabi, da bi ga odtekel v enem kosu. Sploh od kar smo z otroki odkrili planino Kofce in se bolj pogosto znajdem v tistih koncih. Seveda nisem prvi s to idejo. Že kratko iskanje po spletu pokaže, da so greben obiskali že tako gorniki, kot tudi gorski tekači. No, prišel je tudi moj čas:

Ob šestih zjutraj parkiram na praznem parkirišču nekaj ovinkov pod kmetijo Matizovec. Do doma na Kofcah se ravno ogrejem na delovno temperaturo kjer jo brez ustavljanja mahnem dalje proti planini Šija. Odločil sem se namreč, da Košuto zajaham od zadaj. Torej najprej prečim južna pobočja prek planin Kofce, Šija, Pungrat, do planin Spodnja in Zgornja Dolga njiva. Smerokazi obljubljajo kar dolgo pot. Nič hudega. Svojevrsten užitek je v jutranjem sončku ob ptičjem petju tekati po samotnih stezicah.

Malo po sončku, malo po senčki

Malo po sončku, malo po senčki

Po treh urah se končno zavihtim na Košutin hrbet. Na Tolsti Košuti si privoščim krajši postanek. Ptiči so utihnili, tudi iz doline ni slišati nič. Od tišine mi kar šumi v ušesih, kot po kakšnem glasnem koncertu. Končno odklopljen od vsakodnevnih zvokov. Ozračje postaja bolj resno. Od jugozahoda se bliža neka sivina. S severne strani občasno zaveje hladen vetrič, sicer je pa sumljivo mirno. Bo treba kar it. Zabava se šele začenja.

Nad Vadinami je še kar spodobno zasneženo

Nad Vadinami je še kar spodobno zasneženo

Tole  je šele četrtina grebena

Tole je šele četrtina grebena

Moram priznat, da poti nisem študiral do zadnje podrobnosti. Imel sem namen držati se grebena kolikor se da. Po spominu naj bi bila pot markirana. Z vrha Tolste Košute jo mahnem proti zahodu. Prek prvih dveh ali treh kucljev tečejo lepe gamsje stezice po katerih se podi manjši trop teh elegantnih koz. Stezice postajajo vedno ožje in bolj strme. Ves čas se gibljem v območju državne meje. Ponekod iz trave gledajo zarjaveli ostanki žičnatih ograj. Idealno za spotikanje nepazljivih obiskovalcev samote.

Očitno so tudi gamsi pismeni

Očitno so tudi gamsi pismeni

 

Kmalu se znajdem v svetu skalnih škrbin in strmega skrotja. Gamsi tu še vedno z lahkoto tečejo. Tudi jaz moram vključiti vse štiri okončine. Podrte škrbine pred mano izgledajo prav nagnusno krušljive. Ker sem pričel tečt in ne z zobmi držat šopov trave, sledim gamsjim prehodom levo navzdol pod greben. Prečim nekaj grapic. Poplezam prek dveh krajših skokov in se priključim na pot, ki gre z Dolge Njive na Košutnikov Turn. Gamsja telovadba mi vzame dobre pol ure. Kasneje doma pogledam zemljevid in ugotovim, da med Tolsto Košuto in Košutnikovim turnom ni markirane poti. Kdor nima v glavi, .   .  .  se zapleza. Po lepi cik-cak stezici se hitro spet povzpnem na najvišji vrh, Košutnikov Turn. Severna in južna stran sta kot jin in jang. Na severu mrzle skale, na jugu sončne trave.

S severa je precej drugače

S severa je precej drugače

Naprej postane greben bolj priljuden. Večinoma prav uživaški. Ravnine ni nobene. Samo gori doli prek neštetih kucljev. Ko prisopiham proti vrhu neimenovane travnate špičke, se petnajst metrov stran dvigne ogromna rjava senca. Kot bi veter odpihnil šotorsko krilo. Presenečen občudujem njegovo veličanstvo Planinskega Orla, kako počasi odjadra v bolj mirne konce. Tako blizu ga ne vidiš vsak dan. Uf, … uf…  Za fotko sem seveda prepozen. Šer kar lep čas sedim na obmejnem kamnu in ga občudujem, kako pluje proti Grintovcem, kot zračna križarka. OK, dovolj sanjarjenja! Pot je še dolga. Kucljev zlepa še ne bo zmanjkalo. Vsi tam okoli dvatisoč metrov visoki. Sledijo si Ostrv, Macesje, Užnik, Tegoška gora z več vrhovi . . . Nato malce več spusta v Škrbino, ki je s 1869mnv najnižja točka grebena. Ko mi na lepo travnati potki misli malo odplavajo, se mi med pod nogami zabliska nekaj črnega in podolgovatega. V trenutku, dam noge narazen in odskočim, da ne pohodim črne kače. Na srečo je bila od hlada čisto otrpla in ni se ni premaknila. Jaz je pa tudi nisem izzival. A kdo ve pasmo te lepotičke?

Blackadder jaha Košuto

Blackadder jaha Košuto

Iz šrbine se vzpnem na Veliko in Malo Kladivo. Pot je vedno bolje uhojena. Tudi ljudi je kar nekaj. Kot bi iz zakotne ulice prišel na Čopovo. Prek Kofce gore in Toplarja pridirkam na Veliki vrh, kjer se moje grebenarjenje konča. Še hiter spust prek cvetočih travnikov in že sem pri domu na Kofcah med množico planincev. Predirljivo otroško vreščanje mi hitro pričara domače vzdušje. Sledijo obilne porcije piva, vode, žgancev, zelja, klobas, štrukljev. Po dobri uri se odkotalim v dolino kot nosečnica.

Košuta010

 

TEHNIKALIJE:

Sam greben naj bi bil dolg prek 10km.

Ura je namerila 2900m vzponov in prav toliko spustov.

Glede na predhodnike, sem verjetno opravil slabih 35km.

Od Matizovca do vrha Tolste Košute 3 ure,

Tolsta Košuta – Košutnikov Turn dobro uro

Košutnikov turn – Veliki Vrh 2 uri in pol.

Skupno od Matizovca do Doma na Kofcah 7 ur.

One thought on “Jahanje Košute

  1. Pingback: Graparski šopek | pot pod noge

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.