pot pod noge

iskat meje

Učka (off) trail

2 komentarja

Leto je naokoli in zgodi se repriza prvomajskih praznikov v Moščenički dragi. Seveda zopet Učka vabi. Tokrat je cilj najvišji vrh Vojak, ki leži 1400m nad štartom ob morju. Odločim se za kombinacijo lanske poti in trase tekmovanja Učka trail, ki bo septembra potekalo tu okoli. Odpravim se light and fast. Poleg običajne tekaške opreme vzamem še GPS, telefon in dolgo majico okoli pasu. Brez hrane in pijače. Saj bom itak do večerje nazaj. V lahnem drncu jo manhem direkt gor po dolini. Kot lani sledim učni poti o starih slovanih, ki pelje na vrh z imenom Perun. Ob poti so table z razlagami slovanske mitologije v štirih jezikih (nekaj slik omenjenih tabel tukaj).

Učka iz Moščeničke03

V zadnji naseljeni vasi Potoki se cesta spremeni v pot.

 

Učka iz Moščeničke07

Markacija zgodovinske učne poti. Zraven pa tekaška nebesa.

Učka iz Moščeničke05

Drevo indoevropskih jezikov

Učka iz Moščeničke08

Staroslovanski sveti hrast oziroma os sveta.

Učka iz Moščeničke09

Po pol urce sem v zapuščeni mlinarski vasici Trebišća.

 

Kako sede pit bistro studenčnico direkt iz potoka! UF, UF!! Po okrepčilu jo za razliko od lanskega leta tokrat mahnem v levi breg.

Učka iz Moščeničke12

Po nekaj strmih serpentinah pridem na makadamsko cesto kjer pot proti Perunu zavije levo, jaz pa jo uberem desno proti vrhu Učke. Bom nazaj grede delal ovinke, če bo še kaj časa. Vodno zajetje mi zopet ponudi prijetno hladne požirke.

Učka iz Moščeničke14

Kdor nima posode za zajem vode, mora plezati.

 

Sredozemsko rastje se počasi umakne bukovim gozdovom in pašnikom. Sonček ravno prav boža kožo in vetrič ravno prav pihlja. Čisti užitek!

Učka iz Moščeničke15

Za razliko od poletja, je zdaj vse zeleno. (zadaj cilj Vojak)

Učka iz Moščeničke16

Po uri in pol prispem v vas Mala Učka. S 100 milj Istre imam v spominu, da mora biti nekje nek vodnjak. Aha!! Nisem se motil.

Učka iz Moščeničke23

Žal je pipa suha 😦

 

Obrnem se na peti in jo mahnem dalje. Še par serpentin pod budnim očesom policijskega helikopterja in že je tu Vojak. Od tu ne gre več navzgor. Dve urci od štarta. Odlično! Odkrijem celo razlog preletavanja helikopterja. Pri anteni na vrhu je namreč cilj kraljevske etape letošnjega Tour of Croatia. Kolesarji bodo šli dol z avtom, mene pa čaka še kar zahteven spust.

Učka iz Moščeničke22

Samo še malo

 

Učka iz Moščeničke18

Kjer je šlo gor, bo šlo tudi dol

Učka iz Moščeničke19

Reka

 

Par fotk in gas nazaj dol. Okrepčil itak nimam s sabo. V Mali Učki tokrat zavijem desno. Da ne bom ponavljal iste poti imam namen obiskati Perun z druge (SZ) strani in se nato spustiti nazaj v dolino.

 

Učka iz Moščeničke24

Kar za nosom. Pardon, Garminom.

 

Učka iz Moščeničke25

Kjer je volja ni ovir

 

Učka iz Moščeničke28

Temu bi za silo še lahko rekli steza oziroma trail.

 

Učka iz Moščeničke29

No tole je pa že off trail

 

Po krajšem spoznavanju lokalnih kozjih stezic, se zopet priključim na markirano pot proti Perunu. Juhuu! Spet lahko brez skrbi malo privijem tempo.Zadnji vzpon k vrhovnmu božanstvu mine tik tak. Lutanje se je kar poznalo. Od Vojaka je minilo že uro in pol. No, saj se le še spustim nazaj v dolino. Seveda bi bilo dolgčas po isti poti. Na zemljevidu je polno nekih stezic. Ni vrag, da me katera ne popelje v dolino. Problem je le, da je pikčasta črta na zemljevidu lahko vse od makadamske ceste, do neprehodnega brezpotja. Žal je večina bližje drugi varianti. Lokalci pač ne pešačijo več po bližnici do sosednje vasi, ampak se lepo peljejo z avtom naokoli po cesti. Z makadama, ki me jasno pelje v napačno smer, zavijem na prvo stezico, ki se mi ponudi. Seveda je občasno vidna bolj na GPS-u, kot v živo. Trenutek nepazljivosti je potreben, da neprijetno zvijem gleženj. Po plohi kletvic in zategovanju vezalk odkrevsam dalje. Saj mi drugega ne preostane. Teren itak ni primeren za tek, tako da me poškodba ne upočasni preveč.

Učka iz Moščeničke31

Pogled nazaj. Spredaj Suhi vrh, levo zadaj se skriva Vojak

 

Učka iz Moščeničke35

Skozi tole žbunje je lahko do morja kar daleč

 

Ko se oko privadi na lokalne razmere, je v bistvu dokaj lahko uganiti, kej naj bi peljala domnevna stezica. V vasi Grabrova zopet naletim na asfalt. Gleženj sem že lepo razhodil, da lahko spet tečem. Čas se mi počasi izteka, zato se odločim za ziher varianto po cesti do Moščenic. Le ta mine presenetljivo hitro. Ostane mi le še 150 višinskih metrov spusta po stopnicah in dober kilometer promenade ob morju. Z lahkoto zmorem tudi to.

Učka iz Moščeničke37

Promenada mimo vikendov avstroogrske elite

Seveda skok v morje ne izostane. Voda je prav prijetna za kratko plavanje. Precej toplejša, kot dva tedna nazaj na slovenski obali. Ko vstopim v hotel ravno odprejo jedilnico za prvi trop sestradanih azijcev. Kar naj se gužva malo poleže. Med tem skočim pod tuš.

TEHNIKALIJE: 26km dolžine in 1600 vm vzpona. 2 uri gor, 2 uri 45 minut dol s kopanjem vred.

Učka iz Moščeničke D sled

EPILOG:Učka nikoli ne razočara. Vedno pokaže kaj novega in lepega. Vedno je tudi kak trenutek, ko pomisliš  “Učka ti materina”. Na koncu je vedno sklep: “Še bo treba it!”

Učka iz Moščeničke33

Pot pod noge

 

 

 

2 thoughts on “Učka (off) trail

  1. Bravo, carsko! Kraljevski potep.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.