pot pod noge

iskat meje

Osorščica na tešče

Komentiraj

Nekega lepega poletnega dne zgodaj popoldne kraljujem pred počitniško kučico v senci debelih borov. Otročad v postelji polni baterije za popoldansko vreščanje, žena ima svojo urico na plaži, jaz pa lagano sportski s  pivom v roki sledim Nives Meroi na osemtisočake. Ne  nje, ne Romana na poznam osebno. Vendar imam po prebrani knjigi občutek, kot da smo že stari prijatelji. O, kako bi šel zraven. Vendar nisem pripravljen žrtvovati toliko vsega, kot  zahteva vzpon na osemtisočaka. Sploh otroci precej spremenijo prioritete v življenju.Zame bo, kot že nekaj let, čisto dovolj lokalni hribček. Trenutno je to Osorščica.

Budilka zvoni ob treh zjutraj. Tiho, kot miška, si vstavim leče v oči, pograbim pripravljeno robo in se odtihotapim v noč. Prvi naloga opravljena. Nikogar nisem zbudil. Pred hiško se oblečem, spakiram meh, nataknem čelko in gasa!. Podnevi živahno počitniško naselje je ob tej uri, kot izumrlo. Tišino le tu in tam zmoti šumenje klime obešene, na steno hiške. Po nekaj težavah z Garminom (v nočnem načinu ima pretemen zaslon in se ne vidi stezic na zemljevidu), Malo pred polčetrto končno stisnem start na štoparici in odbrzim skozi Nerezine. Direktno pred mano je nad obzorjem veliki voz. Nad mano pa crkuje lunin krajec. Saj veste tisto: Če luna crkuje, je zadnji krajec, če se debeli, je pa prvi. Asfalt kmalu zamenja grob makadam in le tega kamnita pešpot skozi makijo. Sem že pozabil, kako grob je primorski teren. Potka se vije sem in tja ob kamnitih zidovih skozi visoko travo in kamenje. Čelka sicer pomaga slediti pot. Kaj je direktno pod nogami, pa morajo noge sproti tipati same. Sem ter tja se pojavi pred obrazom veja, ki terja hitro sklanjanje. Kljub zahtevnem terenu enakomerno meljem v položen klanček. Samo jaz in steza.

Po eni uri prispem na greben do planinskega doma na Osorščici. Tu me pozdravi veter, ki pa ni premočan in prav prijetno osveži, ter še ojača občutek svobode. Prav dobrodošel je odsek makadamske ceste, kjer lahko noge malo bolj spustim po svoje in jo ucvrem vetru naproti. Zvezde so medtem večinoma že ugasnile, nebo se iz črne barva v temno modro, na vzhodu pa se že kaže rdeča črta. Pod mano se na temnem morju rišejo še bolj temni obrisi otokov z redkimi lučkami. V daljavi se vidi vrh Učke z dvema špičkama in utripajočo lučjo, kot Sauronovo oko. Kmalu zavijem s ceste na pešpot po grebenu. Brezskrbnega teka je konec. Spet po ostrem kamenju in skalovju vijugam med grmovjem. Kratek postanek na najvišjem vrhu Televrinu in gas dalje. Do sončnega vzhoda je še 20 minut. Mimo oddajnika odbrzim na obisk k Miklavžu. Na najbolj razgledni točki grebena namreč stoji kapelica sv Nikolaja. Tam sem 8 minut pred sončnim vzhodom. Vzamem si malo daljši postanek za fotografiranje in posedanje v tišini. Vrhunsko!

IMG_2688

Čao sonček!

IMG_2679

Adijo luna!

IMG_2691

IMG_2692

potpodnoge

Če sem se že lotil prečenja grebena, ga bom vsaj približno izpeljal. Zato navzdol krenem po daljši poti preko sedla Počivalice. Zgornji del je bolj markirano brezpotje, kot pot.

IMG_2698

Kar počez, kot koza!

IMG_2701

Naravne ovire

Vseeno kar uspešno skakljam za kozami in se otepam pajkovih mrež. Kmalu po vzhodu, sonce že pošteno navije jakost. Na srečo po 40 minutah spusta, že zaplavam v mirnem, ravno prav toplem morju. Ob polsedmih sem nazaj in s knjigo v roki čakam, da se odpre trgovina s svežim kruhom.

 

Tehnikalije:

Iz Nerezin vzpon do planinskega doma na Osorščici in nato prečenje grebena Osorščice prek Televrina, Sv Mikula do sedla Počivalice, ter spust nazaj v Nerezine. Skupaj 18km, 780m vzpona, 2 uri in 40minut bruto, dobri dve uri neto.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.