pot pod noge

iskat meje

Rašica, . . . ali Šmarna Gora?

5 komentarjev

Rašica s Šmarne Gore

Rašica s Šmarne Gore

Šmarna gora z Rašice

Šmarna gora z Rašice

 

Večna dilema mnogih ljubljanskih izletnikov. Ena bolj špičasta, druga razpotegnjena. Ena ima gostilno, druga  planinsko kočo.  Ena je primernejša za kolo, druga za grizenje kolen v klanec. Na eno si lahko pot skrajšamo z avtom, na drugo moramo peš od vznožja. Ena ima na vrhu razgledni stolp, druga zvonček želja. Ena je precej obljudena, druga malo manj . . .  in tako dalje in tako naprej. Če začnemo izbirati še pot, po kateri bomo šli, se nam kaj lahko zmeša od izbire.

Kam gremo torej? . . . Na ležerni sprehod po gozdni cesti na vrh Rašice obiskat razgledni stolp in v kočo na pasulj? Ali mogoče zagristi v šmarnogorske klance, pozvoniti na zvonček želja in si privoščiti slastne šturklje? Mogoče v šoping center, kjer so vedno kakšne akcije?

Tudi, če ste imeli srečo in dobili prosto parkirno mesto na polnem parkirišču pri tacenskem mostu, se še vedno lahko premislite in jo mahnete proti Rašici. Kot jaz danes:

Ob Savi v lahnem drncu po makadamu mimo vlažnih travnikov, pod avtocesto, skok čez nekaj luž in že sem v Srednjih Gameljnah. Mimo gasilskega doma po cesti proti Rašici dva ovinka, nato sekam po desni na greben in spet malo po cesti do vasi Rašica. Skozi vas in ovinek desno proti Dobenu. Z Dobena spet levo in navzgor proti Vrhu Staneta Kosca. Obvezen skok na stolp, fotkanje, razgled in spet gas v dolino. Pot, ki se spusti v Povodje, po žledolomu ni očiščena in ponuja kar nekaj telovadbe, ter orientacijskih zank. Vseeno kmalu pribremzam mimo ribogojnice nazaj čez avtocesto in po makadamu v Zavrh. Od tu po strmi cesti na Šmarno goro in čez korenine nazaj v Tacen.

Skupaj en dober mali maraton 22,4km in 870 višinskih metrov vzponov. Moj prvi daljši trening po dogodivščinah v  Istri. Prav pasalo je spet teči z ruzakom. S sabo imaš pijačo, melo hrane, oblačila in greš kamor te nesejo noge. Avtonomija mi je všeč. Nogavčki, ki sem jih dobil v Istri so se prav dobro obnesli. Vreme je bilo oblačno, prijetno hladno in vlažno. Napralo me, v nasprotju z napovedjo vremenerjev, ni. Skratka prav uživaški izlet.

Rašica-Šmarka

 

5 thoughts on “Rašica, . . . ali Šmarna Gora?

  1. Kaj obstaja GPX te poti?

  2. Pingback: Rašica Trail 2017 (razširjena verzija) | pot pod noge

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.